Koiranelämää...

HK3, BH

Sonorian Falke

Rotu: Saksanpaimenkoira
Syntymäaika:
5.1.2008

Isä:
Einstein Zum Ingobertuszwinger

Emä:
Sonorian Despina

Viralliset terveystutkimukset:
 Lonkat A/A, kyynärät 0/0, silmät OK (7.11.2011)
Selkä: VA0 (normaali), SP0 (puhdas), LTV0 (normaali) (12/2014)


Luonne


Kevyttä luonneanalyysia:

Karma on kiltti poika, joka ei lähtökohtaisesti halua pahaa kellekkään. Yksi vallitseva luonteenpiirre on suunnaton uteliaisuus; mitään ei pääse tapahtumaan ilman että Karman nenä on myös paikalla, rasittavuuteen asti. Miellyttämisenhalua tuntuu löytyvän ihan mukavasti ja Karma tuntuu suhtautuvan pieniinkin annettuihin tehtäviin suurella ylpeydellä. Tosin keskittyminen yhteen asiaan kerrallaan on ajoittain hyvin hankalaa kun pitäisi olla yhtäaikaa kaikessa mukana. Karma reagoi yhtäkkisesti eteentuleviin asioihin erittäin nopeasti, ja yleensä tuumaa vasta toiminnan jälkeen, eli tarkkana saa olla ulkoillessa. Onneksi ei reagoi koskaan ihmisiä kohtaan aggressiivisesti kuitenkaan. Kotioloissa Karma on yleisen vilkkauden huomioon ottaen erittäin rauhallinen koira joka kuitenkin huolehtii kokoajan että pysyy lähellä. Missä tahansa asunnossa liikkuu, Karman löytää aina vähintään samasta huoneesta, usein myös jaloista makaamasta. Saalisviettiä tuntuu kentällä piisaavan omiksi tarpeiksi ja Karma myös taistelee hyvin. Viettikestävyys on jatkuvan työstön alla, sillä vilkkaan temperamentin omaava otus myös häiriintyy helposti koska huomaa kaiken mitä lähiympäristössä tapahtuu. Saalisvietin määrän kanssa on vähän siinä ja siinä riittääkö hermorakenne pitämään sen kanssa palikat kasassa, välillä meinaa keittää yli, joka purkautuu usein järjettömänä pomppimisena ja joskus myös epämääräisenä ääntelynä. Tasapainon saa kyllä pidettyä, mutta raja on hiuksenhieno siihen että järki katoaa hommasta jos on "liian kivaa".
Jonkun verran on epävarmuuksia jotka varmasti osittain johtuvat kokemusten vähyydestä. Merkittävin on korkeanpaikankammo, eli kaikki kaiteet mistä näkee alas, ovat maantasalla omakotitalossa varttuneelle koiralle kauhistuksia. Pääsääntöisesti Karma kuitenkin tuntuu omaavan ihan hyvän hermorakenteen ja toimintakyvyn; jännittävissäkin tilanteissa hallitsee hermonsa ja pystyy toimimaan vaikka hienoinen epävarmuus näkyykin. Ja silloin kun tehdään ja vietit ovat käytössä, ei mikään ole tähän mennessä hetkauttanut.

Karma toimii aika itsenäisesti, liekö seurausta pentuajan treenin puutteesta vai ihan perusluonteen ominaisuus. Jonkin verran on saanut tehdä töitä että tällä remmin päässä roikkuvalla ruoka-/palloautomaatillakin on alkanut olla Karman silmissä joku virka. Karma omii mielellään itselleen kaiken, ensin suuhun, ja jos sieltä käsketään pois niin hautaa tiukasti tassujen alle. Noutopohjaisten liikkeiden ja lelupalkkauksen kanssa on tehty kaikenlaista jumppaa että saadaan koira tulemaan lelun/esineen/kapulan kanssa ohjaajan luo eikä päinvastaiseen suuntaan. Pallo toimii myös kätevästi rauhoittavana tuttina jos alkaa olla liikaa korkeita kierroksia.

Yksi selkeästi erottuva ominaisuus on suunnaton halu liikkua, ja liikkuminen onkin helpon oloista. Juokseminen on parasta maailmassa, samoin hyppiminen. Karma liikkuu kevyesti ja ketterästi, hyppii usein lenkilläkin vauhdista Nitron yli jos Nitro sattuu reitille sopivasti. Tätä varmasti helpottaa sekin että Karma on pieni ja kevyt rakenteeltaankin urokseksi; vain 60 cm ja 25 kg.


Hajumaailma tuntuu olen Karmalle hyvin tärkeä. Ulkona pitää päästä haistamaan kaikkia "posteja", ja esimerkiksi emännän vaatteet kengän ja sukanpohjia myöten haistellaan hyvin pitkään ja hartaasti aina kun tullaan kotiin.

Terveys


Virallisten lonkka- ja kyynärkuvien lisäksi Karmalta on kuvattu terveeksi myös ristiselkä. Lisäksi Karma on käynyt geenitestissä -> ei kanna perianaalifistelian riskigeeniä.

Karma on tähän saakka ollut täysin terve koira, ei ontumisia, allergioita eikä muutakaan vaivaa.

Edit 2015: Karman syksyllä 2014 alkaneen epämääräisen kipuoireilun syyksi paljastui magneettikuvissa välilevytyrä. Oireileva tyrä löytyi lanne-ristiluu välistä, ja lisäksi toinen pienempi keskiselästä. Löydösten seurauksena Karma jouduttiin valitettavasti jättämään eläkkeelle harrastuksista vain seitsemän vuoden ikäisenä. Nyt elellään rauhallisesti kipulääkkeitä tarpeen mukaan syöttäen sen aikaa kun koiran vointi sen sallii.
/font>