Koiranelämää...


Nitro on otettu ensisijaisesti hakukoiraksi. Monet muutkin lajit kuitenkin kiehtoivat alusta asti, joten Nitroa on pyritty kokoajan viemään eteenpäin niin, että mahdollisimman monet ovet pysyvät avoinna.

Maastolajit


Haku on tällä hetkellä Nitron ykköslaji. Sitä alettiin treenaamaan keväällä 2006
Tuusulan Kennelkerhon hakuryhmässä, ja sillä tiellä ollaan edelleen. Treenit ovat kerran viikossa ja ryhmän vetäjänä toimi harrastuksen alussa Reija Nieminen, nyttemmin vedämme Tuukk:on ryhmiä Reijan kanssa yhdessä. Nitro on osoittanut lajiin hyviä taipumuksia, se käyttää hyvin nenäänsä ja pystyy työskentelemään itsenäisesti ollen kuitenkin helposti ohjattavissa. Suurempia ongelmia ei matkan varrella ole vielä ollut, mutta pohjatyötä onkin tehty pitkään ja huolella. Kesällä 2008 ilmestyi valeilmaisuongelma, jonka vuoksi pidettiin taukoa kokeista ja vahvistettiin oikeaa ilmaisukäyttäytymistä ja korjattiin väärää. Nitro ilmaisee rullalla. Ilmaisu on otettu mukaan treeneihin kesällä 2007. Alokasluokan koulutustunnus saavutettiin 6.12.2007, avoimen luokan 18.5.2008, ja voittajaluokan 12.10.2008. Tavoitteena tässä lajissa olisi vaatimattomasti käyttövalion arvo. Aika näyttää mihin asti päästään. (Tavoite saavutettiin syksyllä 2010)

 

Jälkeä aloin varsinaisesti muutaman pentuna tehdyn peltojäljen lisäksi opettaa koiralle toukokuussa 2008, ja se saatiin kuin saatiinkin yhdessä kesässä EK 1 kuntoon. Työtä riittää kyllä vielä, mutta alku näyttää ihan hyvältä ottaen huomioon treenimäärän ja ohjaajan oman motivaatiopulan jäljen suhteen. Metsässä Nitro pyrkii menemään aika kovaa ja korkealla nenällä, joten oikean mielentilan ja kulmien kanssa saa olla tarkkana. Kepit ovat toistaiseksi nousseet aika varmasti. Pellolla nenäkin onneksi menee alemmas. Jäljen lisäksi ollaan toki treenailtu myös muita etsintäkokeen osa-alueita, tosin aika harvakseltaan. Näissä auttaa paljon Nitron valtava esinemotivaatio, joten pienillä treenimäärillä ollaan toistaiseksi pärjätty.

Pelastuskoirakokeet kiinnostavat toistaiseksi lähinnä kilpailullisemmalla IPOR -puolella, näiden kanssa varsinaiset tavoitteet ovat vielä vähän hukassa, mutta lajeista löytyy paljon mielenkiintoisia piirteitä. Kokeiluasteella tällä hetkellä. Ollaan kuitenkin pikku hiljaa lisätty hakuharjoituksiin aspekteja joilla pärjää myös peko-puolella.

Toko / pk-tottis

Tottiskiemuroita on alusta asti treenattu sekä tokoa, että pk-tottista silmällä pitäen. En ole treenannut tottelevaisuutta juurikaan missään ohjatuissa treeneissä, vaan itsekseni ja kavereiden kanssa. Tahti on ollut keskimäärin 1-3 kertaa/viikko. Lisäksi uutta oppia on ammennettu osallistumalla erilaisille leireille ja "gurujen" koulutuspäiviin koiran kanssa tai ilman. En ole koskaan halunnut liikaa leimautua tiettyyn suuntaan, ja Nitroa onkin treenattu monia tyylisuuntia mukaillen pyrkien kuitenkin pitämään kaikki mahdollisimman mustavalkoisena. Liikkeiden teknisessä alkuopetuksessa olen käyttänyt naksutinta ja ruokapalkkaa, siitä sitten pikkuhiljaa kentälle jossa ruoka on vaihtunut saaliiseen, eli palloon tai patukkaan. Samalla mukaan tuli myös viettien hyödyntäminen, ja myöhemmin pakotteiden kautta vaatiminen tarvittaessa. Tähän asti homma on pelannut hyvin. Jossain vaiheessa vietti pääsi vähän kärsimään teknisyydestä, mutta siitäkin selvittiin. Tasapainoilua teknisen osaamisen ja vietin sopivan suhteen löytämiseksi, sitähän tämä on. BH -kokeen suoritimme alkukesästä 2007 ja tokosta tuli siirto-oikeus voittajaluokkaan syyskuussa 2007.

Nitro toimii käytännössä sekä millä tahansa ruoalla, että millä tahansa lelulla, ja rakastaa tekemistä. Sen takia se on omalla tavallaan hyvin helppo ja palkitseva tottiskoira tai harrastuskoira yleensäkin. Vaikka Nitro on siviilissä kohtuullisen ohjaajapehmeä, antaa se kentällä vietissä ollessaan paljon virheitä anteeksi. Eli toisin sanoen ei ole liian herkkä, mutta toisaalta riittävän herkkä korjaamaan suhteellisen vähillä muistutuskerroilla toimintaansa. Jonkun verran olen myös pönkittänyt koiran itsetuntoa antamalla sen ajoittain komentaa minua treeneissä. Tuosta on saatu myös hyvin lisäpotkua tekemiseen. Raja "sikailuun" on kuitenkin häilyvä, ja sen takia tuota korttia käytetään vain harkitusti.  Keskittymiskyky ja hyvä hermorakenne helpottavat myös koulutusta; koira ei juurikaan vuoda ja pystyy patoamaan viettiään tottiksessa kohtuullisen hyvin.

Pk-hyppyestenoudossa Nitron hieman holtiton takapään käyttö tuottaa välillä harmaita hiuksia, joskus mennään puhtaasti, joskus taas on kumossa sekä este että koira... Hyvänä puolena noudoissa on, että Nitrolla on luontevan vakaa puruote kapulaan, ei ole koskaan pyrkinyt mälvämään sitä.

Lisäksi treenaillaan peko-puolen tottelevaisuus- ja ketteryysliikkeitä rauhakseltaan.

(ylempi kuva: Päivi Felixon, alempi kuva: Titta Järvenpää)

Linkki Nitron A-este -kuvasarjaan
Linkki seuraamisvideoon -Mestarin Malja 2007

Suojelu


Suojelun saloihin on tutustuttu syksyllä 2007, eli laji on vasta alkutekijöissään. Tähän mennessä Nitro on kuitenkin todistanut omaavansa jonkinlaisia ominaisuuksia tähänkin lajiin; viettikäyttäytyminen on ollut alusta asti luontevaa ja otekäyttäytyminen hyvä.
Taisteluhalu ja yleensäkin "syttyminen" lajiin saisi olla parempi, nyt Nitron suoritus on aika virkamiesmäistä.
Elämäntilanteen takia päätin talvitauon jälkeen olla jatkamatta ainakaan toistaiseksi suojelun parissa. Kaikkeen ei aika riitä, ja nyt keskitytään päälajiin, eli hakuun. 
Voipi olla että vielä joskus palataan suojeluun ainakin jalostustarkastuksen verran.
(kuva: Heidi Parant)